Gulasz z sarny

Składniki:

- 3 kg mięsa z sarny
- 2 cebule
- smalec (kostka)
- paczka papryki słodkiej mielonej
- papryka ostra, papryka wędzona, pieprz, sól, rozmaryn, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy
- pół litra bulionu mięsnego (np. na kościach sarny)
Mięso kroimy w grubą kostkę. Na smalcu przesmażamy mieloną słodką paprykę (ok. pół paczki), dodajemy łyżkę ostrej papryki i łyżkę wędzonej. Obsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, wrzucamy wszystko do gara. Na świeżym smalcu smażymy mięso, porcjami, tylko tyle, by zamknąć je z zewnątrz – dzięki temu nie rozpadnie się podczas gotowania. Każdą porcję mięsa przerzucamy do gara, wymieniamy smalec (wylewając stary do zlewu) i obsmażamy kolejną. Stawiamy gar na wolnym ogniu, doprawiamy pieprzem, ziołami i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez godzinę, następnie dodajemy sól (około płaskiej łyżki) i gotujemy jeszcze pół godziny – jeżeli mięso jest ze starszej sztuki, czas gotowania może ulec wydłużeniu. Należy zatem sprawdzać co jakiś czas twardość mięsa, oraz ewentualnie podlewać bulionem lub wodą, stosownie do potrzeby.
Wskazówka: sól dodajemy późno w trakcie gotowania, aby nie zamknęła mięsa z jego smakiem w środku. Tak samo warto robić z każdą potrawą mięsną, poza tymi naturalnie, które są marynowane lub peklowane.

SMACZNEGO!

Komentarze